EUR raklap

Miért jó az EUR raklap nemzetközi szabvány?

A köztudatban a raklap szó hallatán sokunknak az EUR raklapok jutnak eszünkbe. Nem is meglepő, hiszen ezen tároló eszközök a legelterjedtebbek nemzetközi szinten. A Nemzetközi Vasútegylet (Union Internationale des Chemins de fer- UIC) a nemzeti vasúti vállalatokat tömörítő nemzetközi közlekedési szervezet UIC435-2 számú nemzetközi szabványa gondoskodik arról, hogy a világ minden táján az EUR raklapok ugyanazt a terméket jelentsék.

EUR EPAL raklapok

Az EUR raklap főbb jellemzői

 • 800×1200 mm alapterület.
 • 1500 kg teherbírás
 • Úgy lett kialakítva az EUR raklap, hogy az általános szállítóeszközök (teherautók, vasúti kocsik) raktereihez optimálisan alkalmazkodjon.
 • A szabvány a raklap minden tulajdonságát rögzíti, úgymint a lécek vastagsága, raklap magassága, a gyártásához felhasználható faanyagok fajtája, minősége, hőkezelés, jelölések, a kötőelemek fajtája, mérete.
 • Nedvességtartalma maximum 22% lehet, ami az idő során még csökken.

Az EPAL és EUR raklapok egymással cserélhetők

Az EUR raklapok mellett megtalálható a piacon az úgynevezett EPAL 1 típusú EURO raklap. Az Európai Raklap Szövetség (European Pallet Association, rövidítve EPAL) egy a fenti UIC szervezettől különálló rendszert dolgozott ki, azonban ez a szervezet is az UIC435-2 szabványt követeli meg gyártóitól, annyi különbséggel, hogy az UIC jelölés helyett az ovális EPAL logó található meg a raklapjaik tuskóin. Az UIC és az EPAL EUR raklapok – e jelöléstől eltekintve – megegyeznek, a piacon ezek egymással csereszavatos termékek. Több gyártó is rendelkezik mindkét gyártási engedéllyel, mivel a gyártási folyamat is közel megegyezik. Mindkét szervezet rendszeresen ellenőrzi az engedéllyel rendelkező gyártókat, biztosítva a szabvány szerinti állandó azonos minőséget.

Társaságunk csakis gyártói licenszekkel rendelkező vállalatok új EUR/EPAL raklapjait forgalmazza.

Az EUR raklap felhasználhatósága

Többször felhasználható

Egyik előnye a szabvány méret mellett, hogy visszaforgó, többször felhasználható. A palettán található jelöléseket is rögzíti az előírás. A többszöri felhasználás során különböző minőségű használt EUR raklapokat különböztetünk meg. A használatból eredő értékvesztés alapján különböző kategóriákba soroljuk ezeket. Természetesen egy jóval használtabb megszürkült, de még teherbírásában egyenértékű raklap ára kedvezőbb egy kevésbé használttal összevetve.

Javítható

Sérülés esetén nem szükséges az egész termék megsemmisítése, előírás alapján ezen részek javíthatók, cserélhetők. Ezen raklapok gyártását, valamint a sérültek javítását csak ezen tevékenységekre előállított engedéllyel rendelkező társaságok végezhetik.

Optimálisan tárolható

A raklapok a gyártás, szállítás során összeforgatva vagy egymásra rakva lehetnek. Míg az összeforgatott tárolás előnye, hogy egységnyi mennyiségű paletta kevesebb helyet foglal el, addig felhasználáskor az egymásra rakott raklapokból álló rakatnál nem kell minden második palettát megfordítani.

EPAL UIC szabvány raklap

Nagyobb mennyiségű raklapra van szüksége?

Hívjon a +36 30 640 6564 telefonszámon,
vagy írjon üzenetet!

  Cégünk elsősorban nagykereskedelmi tevékenységet folytat, ezért kérjük olvassa el lenti tájékoztatónkat a minimális mennyiségekről.

  Lakossági ügyfelek esetében a minimális kiszolgálási mennyiség tételenként 50 db.
  Lakossági ügyfelek esetén a kiszállítást sem tudjuk megszervezni, ezért csak telephelyi átvétellel dolgozunk.
  Kérjük ezt vegye figyelembe, mikor ajánlatkérését elküldi számunkra.