Hőkezelés - ISPM 15

A fában, mint természetes kezeletlen alapanyagban rengeteg károsító rovar, baktérium telepszik meg, és fertőzi meg a még élő fákat is. Az egész világot behálózó szállítmányozás során ezen károsítók a fa csomagolóanyagokkal tudnak terjedni, és meg tudnak fertőzni egy addig egészséges erdőállományt. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (angolul Food and Agriculture Organization, FAO) megbízta a Nemzetközi Növényvédelmi Konvenciót (angolul International Plant Protection Convention, IPPC), dolgozzon ki egy nemzetközi szabványt, ami akadályozza ezen biotikus fertőzések (rovarok, hengeresférgek) globális terjedését.

Hőkezelés Kiln-kamrában

Nemzetközi szabvány a fertőzések ellen

Az ISPM 15 szabvány azokra vonatkozik, akik fenyő vagy lombos fa alapú csomagolóanyagot exportálnak bármely más országba, és a csomagolóanyag gyártási technológiája nem zárja ki ezen kártevők elpusztítását. Ilyen kivételek például az OSB, MDF lap, de kivételt képez a 6 mm-nél vékonyabb fa is. Az egyik leggyakrabban használt fa csomagolóanyag – melyre az előírás vonatkozik – a raklap.

Tájékoztatás a hőkezelt állapotról

E jelölést a terméken jól látható helyen, olvashatóan kell elhelyezni. Fontos, hogy a hőkezelés tényéről a gyártó cégszerű aláírással és pecséttel ellátott hőkezelési tanúsítványt is állítson ki minden egyes szállítmány esetén.
Ha mélyebben érdekli a téma, keressen minket, vagy keresse fel a www.ispm15.com oldalt! A szabvány magyar nyelvű fordítását megtalálja a www.fagosz.hu/fataj/fahevites oldalon.

Raklap IPPC jelölése

Letölthető dokumentumok

Fumigálás, azaz a hőkezelés

A szabvány több eljárást is megenged, melyek közül a Metil-bromidos gázosítás mellett a legelterjedtebb az úgynevezett Kiln-szárításos hőkezelés, más néven a fumigálás. Az eljárás során a fát oly módon hevítjük, hogy a fa belseje legalább 56 ᵒC legyen minimum 30 percig. Ezt a folyamatot erre a célra fejlesztett hőkezelő berendezésekkel végzik. A berendezés társaságunknál egy zárt légterű kamra, ami a levegőt és ez által a fát is melegíti. Ezen berendezéseket időszakosan be kell vizsgáltatni, hogy a lejáró engedélyeket megújítsák. Magyarországon erre a vizsgálatra az egyetlen akkreditált szervezet a Soproni Egyetem Központi Vizsgálólaboratóriuma. Csak ezen szervezet által kiadott vizsgálati jegyzőkönyvével rendelkező gyártók használhatják termékükön az ISPM 15 jelölést, és csak ők adhatnak ki tanúsítványt a hőkezelés tényéről.

A hőkezelés jelölése

IPPC hőkezelési szabvány
 • IPPC – a szabványt kidolgozó szervezet védjegye
 • HU – a gyártó ország hivatalos rövidítése
 • 07177 – a gyártó – jelen esetben a VéTé Palett Kft – egyedi regisztrációs száma
 • HT – a kezelés módja, jelen esetben Heat Treated, hőkezelt angol rövidítése
 • DB – debarked, kéregtelenített angol rövidítése

Nagyobb mennyiségű raklapra van szüksége?

Hívjon a +36 30 640 6564 telefonszámon,
vagy írjon üzenetet!

  Cégünk elsősorban nagykereskedelmi tevékenységet folytat, ezért kérjük olvassa el lenti tájékoztatónkat a minimális mennyiségekről.

  Lakossági ügyfelek esetében a minimális kiszolgálási mennyiség tételenként 50 db.
  Lakossági ügyfelek esetén a kiszállítást sem tudjuk megszervezni, ezért csak telephelyi átvétellel dolgozunk.
  Kérjük ezt vegye figyelembe, mikor ajánlatkérését elküldi számunkra.