Raklap szárítás

A hőkezelés (vagy idegen szóval fumigálás) egy rövid idejű (kb. fél órás) folyamatot jelent, amikor a cél a fában lévő kórokozók, rovarok elpusztítása. Azonban több esetben is a fát több órás (akár több napos) szárítási folyamatnak tesszük ki, amikor a fa nedvességtartalmát a kívánt értékre levisszük. Előnye ennek, hogy az eljárás során a fa veszít a súlyából, ami szállítás vagy a termékdíj során (amit tömeg alapján fizetünk) költségmegtakarítás eredményezhet, valamint egy alacsony nedvességtartalmú raklap jobb fizikai tulajdonságokkal is rendelkezik, mint például a rugalmasság, szilárdság, kopásállóság – hogy csak a szállítás, tárolás során fontos jellemzőket említsük. Egy zárt térben egy száraz fa kevésbé indul penészesedésnek. Van azonban néhány olyan jellemző is, ami a nedvesség csökkenésével romlik. Ilyen például a szeg- és csavarálló képesség. Egy szárazabb fából kisebb erő kell egy szeg kihúzásához.

Raklapok szárítása

A fa nedvességtartalma

Az egyes fafajtáknak különböző a nedvességtartalma. Egy – a raklapgyártás során leggyakrabban használt fajta – élő lucfenyő nedvességtartalma kb. 50%. Kivágása után a fa megkezdi természetes száradását. A faanyag az elején nagyon gyorsan veszít nedvességéből, és kerül kb. 30%-ra, majd, ha nincs a folyamat meggyorsítva, akkor egyre lassabb ütemben szárad. A légszáraznak hívott állapot 12-18% körül van, ami a szabadon száradt faanyag jellemzője. Ezt az állapotot a fa több hónap (akár év) után éri el. Ez alá már csak beavatkozással lehet csökkenteni a nedvességtartalmat, és ez inkább a bútorgyártás, asztalosüzemek, speciális fafeldolgozók követelménye.

Előírások a raklapok nedvességtartalmára vonatkozóan

Egy kész raklap nedvességtartalma e légszáraz állapotban (12-18 %) van általában. Egy új EUR raklap nedvességtartalma – az előírás szerint – nem haladhatja meg a fa száraz súlyának 22%-át, míg egyik élelmiszeripari vevőnk egyedi raklap nedvességtartalmi elvárása maximum 16%. A szárítás során a természetes száradási folyamatot gyorsítjuk fel.
Egy fa mindig tartalmaz nedvességet, és egy általában szabadon tárolt paletta ezen jellemzője nem lesz 10-12%-nál alacsonyabb, mivel a levegő is mindig tartalmaz páratartalmat. Célunk a nedvességtartalmat beállítani egy olyan értékre, ami minimálisan szükséges az adott termékhez.

Mi a különbség a hőkezelés és a szárítás között?

A legtöbbször a hőkezelés a szárításon belül egy részfolyamat. Az alapvető különbséget a kettő folyamat között a különböző cél határozza meg. Amíg a hőkezelés során egy viszonylag rövid, de magas hőmérsékleten elpusztítjuk a kórokozókat, addig a szárítás során alacsonyabb és hosszabb idő alatt a nedvességet vonjuk ki fa termékünkből.
Ha többet is szeretne tudni a szárítás folyamatáról, nyugodtan keressen minket!

Nagyobb mennyiségű raklapra van szüksége?

Hívjon a +36 30 640 6564 telefonszámon,
vagy írjon üzenetet!

    Cégünk elsősorban nagykereskedelmi tevékenységet folytat, ezért kérjük olvassa el lenti tájékoztatónkat a minimális mennyiségekről.

    Lakossági ügyfelek esetében a minimális kiszolgálási mennyiség tételenként 50 db.
    Lakossági ügyfelek esetén a kiszállítást sem tudjuk megszervezni, ezért csak telephelyi átvétellel dolgozunk.
    Kérjük ezt vegye figyelembe, mikor ajánlatkérését elküldi számunkra.